Her yılın ilk baharında havalar ısınınca akıllara gelen ilk soru ikince el elektrikli araba alınır mı? Bunun sebebi havaların ısınması ve insanların elektrikli araçlara bakışının pozitife dönüşmesidir. İnsanlarda en çok merak edilen konu bir elektrikli otomobilin ikinci el olarak alınmasında ne gibi sorunlar ile karşılaşılabileceğidir.

İkinci El Elektrikli Otomobillere İlgi Düşük

Avrupa elektrikli araba topluluğunun yaptığı açıklamaya göre ikinci el elektrikli arabalara olan talep oldukça düşük. Kullanılmış ikinci el elektrikli araba piyasının şu anda emekleme halinde olduğu belirtilmekte. Gerçekleştirilen bir ankette "Bir dahaki sefere araba satın aldığınızda, ikinci el, tamamen elektrikli bir araç (BEV) sizin için bir seçenek olur mu?" sorusuna gelen evet yanıtının oranı sadece %10.

Aynı zamanda hala "elektrikli otomobil satın alır mısınız?" gibi temel sorunun olumlu cevaplanma oranı da sadece %48 olarak anket sonuçlarında ortaya çıkıyor.

Neden İkinci El Elektirkli Otomobile İlgi Düşük?

Kullanıcıların ilk olarak dikkat ettiği faktör elektrikli otomobilin bataryasının sağlığıdır. Telefon alır gibi bir telefonda en çok dikkat edilen ilk şey çizik vs. var mı? Sonra da bataryası ölü mü?.

Bu otomobil kullanıcıları önceden kullanılmış otomobillerin bataryalarındaki sağlık durumunu tam kestiremedikleri için soğuk yaklaşıyorlar. Elektrikli otomobillerde 2.yıldan itibaren kullanış tarzına göre pil sağlığı düşüş göstermektedir. 500 km yol giden bir araç 50km-100km arasında bir kayıp yaşayabilir.

Elektrikli araç sürücüsü aracını nasıl şarj ettiği ve ne kadar pil sağlığını koruduğu akıllarda hep merak konusu olarak kalacaktır. Birden çok şarj hızını etkileyen faktör bulunmaktadır. Burada araçlarda pil sağlığını gösteren göstergeler en büyük delil olacak gibi. Tabii Türkiye'de kilometrede oynama yapanlar buraya da el atar mı soru işareti.

Araç Maliyetinin Yarısı Bataryalar

Elektrikli araçların fiyatlarındaki maliyetlere baktığımız zaman %40 gibi büyük bir oranla bataryaların büyük bir paya sahip olduğunu görebiliriz. Elektrikli otomobil bataryaların değişimi de bir o kadar masraflı olmaktadır. Sonuçta tüm pil hücrelerini değiştirmekten bahsediyoruz.

Bu sorunu gidermek için Avrupa'da belli markalar batarya kiralama hizmeti de sunuyor. Siz  sadece aracı alıyorsunuz ve aylık olarka batarya kirası ödüyorsunuz bu da mantıklı seçenekler arasında yer almaktadır. 

Yorumlar (0)

    İlk yorumu siz yapın!