Bir elektrikli otomobilin şarj hızı birden fazla faktöre bağlıdır. Şarj süresini etkileyen faktörleri inceledik.

Araba kullanmak, rahat bir hareketlilik şeklidir.Sadece binin ve sürün. Aynı durum elektrikli otomobiller için de geçerli. İçten yanmalı motorlar ve elektrikli otomobiller arasındaki en önemli fark sadece elektrikli otomobillerin şarj olması ve burada elektrikli otomobil sürücüleri için bazı dikkat etmesi gerek kurallar. Şarj Kablosu ve Soket Türleri ve diğer etkenleri inceleyelim.

En İyi Şarj Gücünü Etkileyen Etkenler

Bir elektrikli otomobilin maksimum şarj gücü temel olarak üç faktöre bağlıdır. Elektrikli otomobilin şarj kapasitesi, şarj işlemini gerçekleştireceğiniz istasyonu ve tercih etmiş olduğunuz şarj kablosu. Tüm bu etkenler bir araya uyumlu şekilde geldiği zaman en iyi şarj gücünü elde edebilirsiniz.

Şarj Hızını Etkileyen Faktörler

Bir elektrikli otomobilin şarj hızını çevresel ve diğer faktörler de etkileyebilmektedir. 

Elektrikli arabalara ve şarj istasyonlarına ek olarak, maksimum şarj kapasitesi için etkileyen başka faktörler de vardır. Pil yönetim sistemi, pilin sıcaklığını sürekli olarak izler. Bu sıcaklık değeri ideal seviyede değilse, yani çok düşük veya çok yüksekse, pil hücrelerini korumak için otomobil şarj gücünü azaltır. Bu kışın yaşanan en büyük sorunlardan biri olmaktadır. Bu nedenle, her zaman uzun bir yolculuktan sonra hemen şarj etmenizi ve bataryalarınız soğukken ertesi sabaha kadar beklememenizi öneririz. Soğuk batarya daha geç şarj olur.

Yeni bir kaç elektrikli model markası pillerin soğuk olması durumunda bir yedek plan için çalıştıklarını belirttiler. Şarj cihazını otomobil ekranındaki navigasyondan seçtikten sonra otomobil istasyona yaklaştıkça pillerini ısındırmaya başlayacak. Bu şekilde şarj hızınız en verimli bir şekilde gerçekleşecek.

Etkileyen diğer bir faktör de pilin şarj seviyesidir. Pil ne kadar doluysa o kadar yavaş şarj olur. Yüzde 80 kuralı bir kılavuz görevi görmektedir. Yüzde 80 değerine kadar elektrikli otomobil yüksek bir şarj kapasitesiyle şarj oluyor ve ardından kademeli olarak azalmaktadır. Bu, durum bir bardak suyu doldurmaya benzer. Başlangıçta suyu şiddetli bir şekilde dökebilirsiniz, ancak bardak ne kadar dolarsa, hiçbir şeyin taşmaması için miktarın azaltılması gerekir.

şarj hızını etkileyen faktörler

Bir Şarj İşlemi Ne Kadar Sürer?

Şarj işleminin süresi iki faktöre bağlıdır. Maksimum şarj gücü (kW) ve pil kapasitesi (kWh). Şimdi kapasiteyi şarj gücüne bölerseniz, yaklaşık şarj süresini saat olarak alırsınız. Gerçek şarj işlemi genellikle biraz daha uzun sürer çünkü daha önce de belirtildiği gibi, şarj seviyesi arttıkça şarj gücü azalır. Neredeyse tüm araçlar, kalan şarj süresini bilgi ekranında veya bir uygulama aracılığıyla göstermektedir.

Şarj süresi (4 saat) = pil kapasitesi (85 kWh) / şarj gücü (22 kW)

Şarj Soketi Hırsızlığı

Elektrikli otomobillerde son zamanlarda gerçekleşen şarj hırsızlığı vakaları kullancıları tedirgin etmeye başladı. Bir çok otomobil sahibi otomobilini şarj istasyonuna bırakıp bir kahve veya çay içmek için farklı ortamlarda vakit geçirmektedir. Hırsızlar bu durumun farkına vardılar ve elektrikli otomobillerde kendi şarj soketini kullananların soketlerini çalmaya başladılar.

Bu olayların artış göstermesinden sonra artık elektrikli otomobil sahipleri şarj istasyonlarında daha dikkatli olmalı ve gerekiyorsa da aracının başında şarj işleminin tamamlamasını beklemelidir.

Yorumlar (0)

    İlk yorumu siz yapın!