Japon otomobil şirketi Toyota, Sakarya'da bulunmakta olan otomobil fabrikasını hibrit araç ve batarya üretmek için modernize edecek. Karar Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan'ın imzası ile dün gece resmi gazete de yayınlandı.

Toyota'nın Sakarya'da mevcut bir adet fabrikası bulunmaktadır. Otomobil dünyasının elektrikli ve hibrit araçlara doğru yönelim içinde olduğunu gören Toyota, mevcut fabrikasında da değişikliklere gitmek istedi. 7 Milyar TL'lik yatırım ve 57 kişinin istihdamı ile fabrikanın çehresini değiştirmek istiyor. Bu değişim sonrası fabrikada hem şarj edilebilir hibrit otomobiller üretilecek hem de batarya üretimleri gerçekleşecek.

Resmi Gazetede Yayınlandı

Sakarya'da gerçekleşecek olan yatırım projesinde de Türkiye Cumhuriyeti'nin farklı tevşikleri de bulunmaktadır. Proje bazlı devlet yardımı kapsamında, gümrük vergisi muafiyeti, katma değer vergisi muafiyeti, KDV iadesi ve vergi indirimi Toyota şirketine uygulanacak.

57 kişinin istihdam edileceği fabrikadaki değişim ve tadilat toplam 4 yıl sürmesi beklenmektedir. Toyota'nın bu yatırım sürecinde en dikkati çeken nokta ise ilk defa PHEV olarak adlandırılan şarj edilebilen hibrit otomobillerin bu fabrikada üretilecek olması. 

Ürün Kapasite (Adet)
Hibrit ve Şarj Edilebilir Hibrit Otomobil 162.000
Batarya 44.000

 

Sakarya'da bulunan mevcut Toyota fabrikasında yıllık araç kapasitesi şuan da 280 bin adettir. Bu noktada yeni bölgenin faaliyete geçmesi ile üretim bandından çıkacak otomobiller ne kadarlık bölümü hibrit ne kadarlık bölümü konvansiyonel motorlardan oluşacak bilgisi merak konusu.

 

Gerçekleşen vergi indirimleri ve KDV indirmleri hibrit otomobil araçlarının satışlarında ve fiyatlarında nasıl bir etki yaratacak bu da merak konusu.

Yorumlar (0)

    İlk yorumu siz yapın!