İsrail merkezli ,elektrikli otomobiller için lityum iyon piller tasarlayan ve pazarlayan StoreDot 10 dakikada %80 şarj yapmayı başardı. Şirket elektrikli araçlar için ihtiyaç durumunda olan pillerin gelişimini her geçen gün arttırmaktadır. Son yapılan testler ise oldukça umut vaat edici yenilikleri barındırmakta.

StoreDot şirketi son yapmış olduğu testlerde XFC EV pil hücreleri sadece 10 dakikada %10 SoC'den %80'e şarj etmeyi başardı. Pilin bozulma süresini tespit etmek için bu işlem durmadan tekrarlandı. 1000 tekrarın ardından pillerde bi bozulma sürecinin başladığı tespit edildi. Peki akıllarda tek soru bu pillerin bozulma süreci dikkate alındığında sıfır bir otomobilin maksimum pil ömrü kaç kilometredir ? Yapılan test sonuçlarına göre elektrikli araçlar için üretilen bu pillerin 500.000 km garanti verebileceğini göstermiş durumda. Yani aracınız hem 10 dakkikada şarj olacak hem de 500 bin kilometre pil ömrü garantisi olacak. Bu gerçekten de hayret edici müthiş bir gelişme.

Tesla Pillerine Kıyasla StoreDot

StoreDot pil 740 Wh/l (330 Wh/kg) enerji yoğunluğuna sahip olduğundan daha fazla menzil sağlamaktadır. Tesla'nın 4680 adet pil hücreleri 272 ile 296 Wh/kg arasında güç sunuyor ve Model Y LR'ye yaklaşık 500 km menzil sağlıyor. StoreDot'un aynı boyuttaki pili teorik olarak 650 km'ye kadar çıkabiliyor. Şuan için bu sonuçlar sadece teorik testler ile ortaya çıkan sonuçlardır. Fiziksel koşullarda rakamlar nasıl olacak şuan için merak konusu.

StoreDot sadece bu pil devrimi ile kalmadı ve yeni bir proje için patentini de almış durumda. "Kendi kendini yenileyen piller " bu paten ile araç kullanım halinde değilken arka planda pilleri onaran bir mekanızma inşa edilmesi hedeflenmektedir. Bu projenin başarılı sonuç vermemesi ihtimali ile 500 bin km seviyesi daha yukarılara taşınabilir.

Yorumlar (0)

    İlk yorumu siz yapın!