Fransız ortak girişimi Software République, H1st Vision (“Önce İnsan Vizyonu”) çalışmasıyla, mobilitenin geleceğini, öncelikle insanları göz önünde bulundurarak düşünüyor. Kompakt elektrikli otomobil crossover, yeni bir tür biyometrik erişim sistemi, güçlü bir ses sistemi ve yolcular için sağlık izleme dahil olmak üzere yaklaşık 20 yeniliğe sahiptir.

H1st Vision'ın geliştirme ortakları arasında otomobil üreticisi Renault, BT hizmet sağlayıcısı Atos ve yazılım şirketi Dassault Systèmes yer alıyor. Teknoloji taşıyıcısı, Paris'teki Viva Technology 2023 ticaret fuarında prömiyerini kutluyor. Mevcut duruma göre bir seri uygulama planlanmamaktadır.

Özel bir özellik olarak, fiziksel H1st vizyonunun, şu anda bağımsız sistemlerin (altyapı, enerji, kamu hizmetleri, farklı kategorilerdeki kullanıcılar) birbirleriyle iletişim kurduğu dijital bir evrende sanal bir ikizi vardır. Bu şekilde, çeşitli gerçek kullanım durumları modellenebilir, görselleştirilebilir ve simüle edilebilir. H1st vizyonu, çevresiyle bağlantılı olarak dijital ve fiziksel ekosistemlerle sürekli diyalog halindedir. "Bu, onu yalnızca bir konsept araç değil, yarının mobilite deneyiminin somut bir vizyonu haline getiriyor" diyor.

Geliştiricilere göre, teknoloji göstericisinin 20 yeniliği insanlara odaklanıyor. İstisnasız tamamen işlevseldirler ve diğer şeylerin yanı sıra şunları içerirler:

  • yeni bir biyometrik erişim kontrolü,
  • iç mekanda "benzersiz" bir ses deneyimi,
  • optimize edilmiş araç menzili ve şarj,
  • sürücü ve araç sağlığı monitörü ve asistanı,
  • yolcuları ve diğer yol kullanıcılarını korumak için tahmini uyarılar.


Eric Feunteun, Software République Operasyon Direktörü: "H1st vizyonlu konsept otomobil, hem ortaklar arasında esnek bir işbirliği yöntemi hem de Dassault Systèmes, Orange, ST Microelectronics, Renault Group teknolojilerinin tamamlayıcılığını sunan bağlantılı, fiziksel ve sanal bir nesnedir. ve geleceğin mobilitesini geliştirmede Thales.”

Çığır Açan Teknolojiler


Renault'dan yapılan açıklamaya göre, H1st vizyonu, yolcuların güvenliğini ve refahını artıran ve araç kullanımının çevre üzerindeki etkisini azaltan "çığır açan teknolojileri" içeriyor.

Buna, sürücü araca yaklaştığında etkinleşen, yolcu bölmesine erişim sağlayan ve aracı çalıştıran duruş ve yüz tanıma yazılımı dahildir. Kullanıcılar önce bir tablette bir profil oluşturur. Ayrıntıları (isim, boy, yüzlerinin bir fotoğrafı ve yürürken çekilmiş bir videosu) şifrelenir ve araçta saklanır. Pencere camına ve ardından orta konsola yansıtılan bir avatar, kullanıcıyı karşılar ve mevcut tüm araç fonksiyonlarını kullanmasına yardımcı olur. Ayrıca sürücü veya ön yolcu koltuğu otomatik olarak doğru konuma hareket eder. Bu yeni kimlik doğrulama sistemi, araç kiralama, araç paylaşımı, havuzlama ve ehliyet kontrollerini basitleştirmeye yardımcı olmayı amaçlamaktadır.

Müzisyen ve müzik yapımcısı Jean-Michel Jarre ile işbirliği içinde geliştirilen 16 hoparlörlü sürükleyici ses sistemi "kullanıcıyı bir ses kozası içinde sarar ve yenilikçi bir mikrofonla birlikte her koltukta uzamsal bir ses deneyimi sağlar". Özel bir detay: Koltuk başlığındaki iki tweeter'dan biri yaklaşan bir acil durum aracına karşı sürücüyü akustik olarak uyarır.

H1st Vision ayrıca araç içi ödeme sistemi arayüzüne ve akıllı park asistanına sahiptir. Temel, diğer araçlar ve mobilite hizmeti sağlayıcıları ile ağ oluşturmaktır. Neye ihtiyaç duyulduğuna bağlı olarak sürücü, en yakın otopark, toplu taşıma araçlarına yakın bir park yeri veya pil gücünün şebekeye beslenmesini sağlayan V2G uyumlu bir şarj istasyonundaki (Araçtan Şebekeye) bir park yeri arasında seçim yapabilir.

Silisyum karbür sayesinde daha hızlı şarj süreleri


İnvertörlerde, şarj cihazlarında ve DC gerilim dönüştürücülerde silisyum karbür bileşenler kullanılmaktadır. Geliştiriciler, geleneksel silikon cihazlarla karşılaştırıldığında, bu bileşenlerin şarj istasyonlarının verimliliğini de önemli ölçüde artırdıkları için şarj süresinde önemli bir azalma sağladığını açıklıyor. Bu da araç menzilinin artmasına veya pil boyutunun küçülmesine ve dolayısıyla daha hafif araçların yapımına olanak tanır. Ek olarak, menzil pili boşaltarak uzatılır. Bu teknoloji yeni nesil Renault modellerinde kullanılacak.

H1st vizyonunun "Powerbox" şarj cihazları her iki yönde çalışarak aracın akü gücünü şebekeye vermesine veya yoğun dönemlerde evde elektrik sağlamasına olanak tanır. Akıllı enerji yönetim sistemi, en yüksek tüketim maliyetlerini kontrol etmeye ve yenilenebilir enerjilerin kullanımını optimize etmeye yardımcı olmayı amaçlamaktadır.

Sürücü Sağlığı


H1st vision, yolcuların sağlığını izleyebilir. Direksiyon simidindeki sensörler, sürücünün kalp atışlarını izler. Emniyet kemerindeki başka bir sensör, solunum hızını analiz eder. Sistem, verileri araç sürücüsünün "olağan" profili ile karşılaştırır ve analizin ardından sağlık durumu hakkında bilgilendirir. Araç içi kamera ve dikiz aynasının altındaki mikrofon da sürücünün sesini ve yüz ifadelerini analiz ederek ruh halini tespit edebiliyor. "E-Mood" teknolojisi, sürücünün sinirli veya stresli olduğunu tespit ederse, rahatlamak için bir nefes egzersizi önerir.

H1st vision'ın sağlık izleme asistanı, sürücünün sağlık verilerini analiz eder ve sürücü araç kullanamayacak hale gelmeden önce bir mola önerebilir. Mola sırasında, sürücünün onayı ile sistem sağlık verilerini bir tıbbi yardım servisine gönderebilir ve bir doktorla video konferans kurabilir. Bir olay durumunda, H1st vision ayrıca acil servislere acil durum çağrısı gönderebilir.

Akü veya lastikler gibi önemli araç bileşenlerinin aşınma durumu da izlenir. H1st vizyonu kurcalamaya dayanıklı bir "Araç Sağlık Sertifikası" oluşturabilir. Önemli bileşenlerin durumuna ilişkin bilgilere ek olarak, sahip sayısı ve denetimler ile bakımı gerçekleştiren atölyelerden alınan sertifikalar hakkında bilgiler içerir.

H1st Vision, ağa bağlı ekosistemin tamamından gerçek zamanlı olarak aldığı verileri sürekli olarak işliyor. Arşivlenmiş veriler de var. Yazılım platformu, şehir ve yol ağından, diğer araçlardan ve yol kullanıcılarından, ayrıca hava durumu verilerini ve daha fazlasını toplar, paylaşır ve analiz eder. Konsept otomobil, kaza veya buzlanma gibi tehlikeleri önceden tahmin edebiliyor ve gösterge panelindeki bir ekran aracılığıyla sürücüyü gerçek zamanlı olarak uyarıyor.

Yorumlar (0)

    İlk yorumu siz yapın!