İsveç merkezli otomobil firması Polestar, Polestar 3 modeli ile elektrikli otomobil Dünyasında SUV devrimi yapmayı planlıyor. Hiç bir lüksden kaçınılmamış ve bir o kadar da sade İskandinav rüzgarının estiği otomobil, büyük piller, yüksek menzil ve şık tasarımı ile SUV segmentinin lideri olmak için yollara düşmeye hazırlanıyor.
Polestra 3 Özellikleri
Araçta koltuk döşeme rengiden , ön panel ve kol desteğine kadar İskandinav esintilerinin soluk rüzgarlarını hissetmek mümkün. Sonuçta İsveç merkezli bir markanın en yüksek paketli SUV segmentinde memleket esintileri olmazsa olmazdır. Direksiyon kılıfında bizleri mat siyah deri kaplama ile karşılmakatadır. 14,5 inçlik dev ekran ile araçtaki tüm elektrikli aksanları kontrol etmemizi sağlayan panel bulunmaktadır. Polestar 3 paneline işletim sistemi olarak Androidin en son sürümü bulunmakta olup, Google ile çalışmalarını sürdürmeye de devam ettiklerini görüyoruz.
Elektrikli araçlarda enerji kaybını en aza düşürmek ve daha fazla menzil arttırabilmek için en dikkat edilen noktalarda biri de aerodinamiktir. Polestar 3 aracının Aerodinamik katsayısı 0.29 cd olarak açıklandı.Dünyanın en düşük aerodinamiğine sahip olan araçlar BMW modelleri nde 0,22 cd olarak göze çarparken 0,29 cd oranı bir SUV modeli için oldukça değerli.
Emniyet kemerindeki sarı detaylar yine İsveç bayrak renklerinden gelen geleneksel bir dokunuş olarak dikkat çekiyor. Aracın 22 inçlik tekerlerinin bizleri 100 km/s hıza çıkarması sadece 4,7 saniyeyi almaktadır. Polestar 3'te en dikkat edilen nokta güvenlik. Beş radar modülü, beş harici HD kamera, on iki ultrasonik sensör ve Pilot Paketi sayesinde en iyi ve en güvenli otonom sürüş deneyimlerinden birini bizlere sunmayı hedefliyor. 2023 yılının son çeyreğinde banttan inecek olan bu güvenlik duvarında yolcuları kaza anında koruması için görevlendirilen on adet te hava yastığı bulunmaktadır.
Pil Özellikleri
Polestar 3 aracında 111 kWh lık bir büyük bir paketi koltukların altında saklanmaktadır. Bu pil grubunun bizlere vaat etmiş olduğu menzil ise tam olarak 610 kilometredir. Alternatif akım ile yani normal şarj hızı 11 kW'ı bulurken . Doğrusal akım olarak adlandırdığımız hızlı şarj noktalarında ise şarj hızı 250kW'yi bulabilmektedir. Hızlı şarj süresi %10 seviyesinden %80 doluluk seviyesine ulaşması sadece 30 dakikalık bir çay molasıdır. Şuan için çoğu istasyon bu hızı desteklemese de önümüzdeki bir kaç yılda bu rakamlar bizlere oldukça olağan gelmeye başlayacaktır.Fiyata gelecek olursak şuan açıklanan resmi fiyat 90,000 Euro.
Yorumlar (0)
İlk yorumu siz yapın!