Elektrikli otomobilleri incelerken en dikkatimizi çeken özellik mesafedir. En uzun menzilli elektrikli araba modelleri, tek şarj ile bizleri ne kadar uzak yollara götürebilir ki ? Elektrikli bir otomobilin sürüş menziliyle ilgili hissettiğimiz olumsuz havaya menzil kaygısı denir. İçten yanmalı motorlara göre elektrikli araçlarda menzil kaygısı çok fazladır.

Elektrikli bir araba almaya karar verirken menzil tek belirleyici etken olmamalı, fakat ömrünüzün büyük bir kısmını yollarda geçiriyor iseniz sizlere iyi haberlerimiz var. Gelişen elektrikli motorlar ve piller sayesinde artık elektrikli otomobillerin menzili 600km 700km gibi rakamları bulabiliyor. Her ne kadar bu otomobiller sayısı bir avuç kadar olsa da gelişmeye devam etmekteler. Bundan 10 yıl öncesine baktığımız zaman 130km menzile sahip otomobiller en uzun menzile sahip elektrikli otomobillerdi.

En Uzun Menzile Sahip Elektrikli Otomobil Modelleri

Otomobillerde bulunan pillerin her geçen gün kapasitelerinin artası ile , yakın bir gelecekte, en uzun menzile sahip elektrikli otomobil olma rekabeti büyümeye devam edecek. Fakat şimdi elimizde bulunan ve satın alabileceğiniz en uzun menzilli elektrikli araba modellerini inceleyelim. Prototip ve tasarımları açıklanan fakat satışa çıkmayan elektrikli modelleri listemize almadık. Fakat gelecek yıl biliyoruz ki bu listede yer alacak otomobiller iki kat daha menzile sahip olacak.

Tahminler genel olarak, listemizde TESLA modellerinin fazla olması beklentisi yönünde. Fakat hiç de böyle bir durum yok. Pil teknolojisinin gelişmesi ve değişim göstermesi devam ediyor. Bir çok elektrikli otomobil markası yeni pil teknolojisi ile menzilini arttırmak için çalışmalar yapıyor. Şimdi listemizdeki otomobilleri bir inceleyelim.


1. Mercedes EQS - 730 km

Elektrikli otomobillerde en önem verdiğiniz kriter menzil ise, Mercedes EQS 730 kilometrelik menzili ile tam sizlere göre bir otomobil. 2022 yılında piyasaya sürülen elektrikli otomobillerde, en yüksek menzile sahip elektrikli araç olarak zirvede yer almaktadır. Mercedes'in bu modelinde 107.8kWh değerine büyük bir pil grubu yer almaktadır.

Bu otomobilin en güzel yanlarından biri ise 107.8kWh büyüklüğündeki pil grubunu sadece 31 dakikada şarj edebiliyor olması. Ancak her güzelinde bir kusuru olmazsa olmaz. Bu elektrikli otomobilin fiyatı son güncel kuru baz aldığımız zaman 6.175.500 TL'dir.

En Uzun Menzilli Elektrikli Otomobil Mercedes EQS


2. Tesla Model S Ekose - 637 km

Elektrikli arabalar için tüm Dünya genelinde pazar lideri olarak görülen Tesla, geçtiğimiz yıla kadar bu listede ilk sırayı bırakmıyordu. Fakat elektrikli araba pazarının büyümesi ile birlikte rakipleri artmaya devam ediyor. Tesla Model S Plaid'in sahip olduğu menzil 637 kilometre. Ayrıca sadece uzun menzil istemeyen yanında performansta görmek isteyen kullanıcılar için iyi haberlerimiz de var.

Bu elektrikli model 1,99 saniyede 100km/s hızına ulaşabilmektedir. Ayrıca anlık en yüksek hız değeri de 322 km/s'dir. Anlaşılacağı üzere hem performans hem de menzil isteyen araç sahiplerinin aradığı otomobildir. Bu otomobilin Türkiye'de vergisiz fiyatı 1.2 milyon TL fakat Avrupa'da satış fiyatı ise 135,000 $ olarak listelenmektedir.

En Uzun Menzilli Elektrikli Otomobil Tesla


3. BMW iX - 611 km

BMW, AWD (dört çeker) çekiş sistemine sahip Spor Aktivite Aracı iX'i içeren teknolojik bir elektrikli otomobildir. BMW iX farklı model seçenekleriyle satışa sunulmaktadır. Ancak ixDrive 50 modeli diğer modellere göre en uzun menzile sahip elektrikli otomobildir. M Sport Edition modeli, 611 kilometre yol gidebilmektedir ve 107.5kWh değerinde pil kapasitesine sahip bir elektrikli araçtır. 

Tüm elektrikli otomobillere göre kıyaslandığında en büyük pil grubuna sahip otomobil diyebiliriz. Ayrıca bu model 4,6 saniyede 0'dan 100km/s hıza ulaşabilmektedir. Bununla birlikte BMW ix modeli 30 dakika içerisinde pilini %80 oranında şarj edebilir.

En Uzun Menzilli Elektrikli Otomobil BMW


4. Ford Mustang Mach-E - 600 km

Ford  Mustang Mach-E,Ford markasının ilk yüzde yüz elektrikli SUV modelidir. Elektrikli otomobil satın almak isteyenlerin en çok kıyasladığı BMWiX modellerinden de biridir. Bunun başlıca sebebi de hem fiyat hem de menzil olarak birbirlerine çok yakın olmalarıdır. Ford'un resmi rakamları bu otomobilin menzilini 600 km olarak açıklamıştır. 

BMW modeline göre otomobil bir tık ucuz fakat hem menzilindeki ufak kayıp, hem şarj etme süresinden dolayı hanesine eksi yazılmasını engelleyememiştir. Ford Mustang Mach-E modelinin en üst donanıma sahip modeli 60,000 Euro fiyatı ile Avrupa pazarında satılmaktadır. Eğer cüzdanınızdaki miktar 60 bin euro civarında ise ve şarj süresini çok da dert etmiyorsanız düşünülebilir. Hem menzil hem de fiyat olarak iyi bir seçenek olmaktadır.

En Uzun Menzilli Ford Mustang


5. BMW i4 - 590 km

Elektrikli otomobil pazarına giriş yaptığı günden itibaren BMW i4 hakkında tüm dikkatleri üzerine çekmeyi başardı. Ayrıca otomobilin hissettirdiği duygu ise tam bir adrenalin patlaması.  BMW'nin ilk %100 elektrikli Gran Coupé'sidir. Ayrıca 5. nesil e-Drive teknolojisi ile donatılmıştır. Bu otomobil, 3,9 saniyede 100km/s hıza ulaşmasını sağlayan iki ayrı elektrik motoruna da sahiptir. 

Hem performans hem de menzil arayanlar hala aramızda ise buna şimdi güzel şık bir tasarım eklemiş oldunuz. 5 lira fazla olsun mavi olsun deriz ve en uzun menzilli elektrikli otomobil serimize devam ederiz. Bu arada BMW i4 modeli 54,000 Euro fiyatı ile Avrupa pazarında satılmaktadır. Türkiye'de ise BMW i4 eDrive40 253 kW modeli olarak 2.402.300 TL fiyatı ile BMW kataloglarında yer almaktadır.

En uzun menzilli BMW i4 otomobil Türkiye.


6. Tesla Model X - 560 km

Listemizde ikinci Tesla modeli olarak yer almaktadır. Youtube gibi platformlarda gördüğümüz ışık hızına ulaşma videoları ile ün salmıştır. 0'dan 100km/s hıza ulaşması sadece 2,3 saniye almaktadır. 100.0 kWh büyüklüğündeki pil grubunu koltukların altına yatıran bu Tesla modelinin azami hız değeri ise 262 km/s olarak kataloglarda yer almaktadır.

250 kW DC hızlı şarj aktarım organına sahip olan bu Tesla modelini %80 oranında şarj etmeniz ise sadece 30 dakikayı almaktadır. Hem menzili hem performansı ile Tesla modelleri arasında en çok beğendiğimiz modeller arasında yer almaya devam edecektir.

En uzun menzilli elektrikli otomobil Tesla model x


6. Volkswagen ID 3 - 550 km

Volkswagen grubunun amiral elektrikli gemisi olan ID 3 modeli 550 kilometre menzili ile listemizde yer almayı hak ediyor. Life, Style, Family, Max ve Tour olmak üzere beş farklı standart seçenekleri ile satışa sunulan ID 3 modelinde, en yüksek menzile sahip model Tour modelidir.

77 kWh'lık pil kapasitesi ve 150kW gücündeki tek motoru ile tam bir küçük şeytandır. Diğer modellere göre pil takımının küçük olma sebeplerinden biri de otomobilin de küçük olmasıdır. Yine de şık tasarımı ve hatchback olmasından dolayı piyasaya ayrı bir hava katıyor.

En uzun menzilli volkswagen modeli

Yorumlar (0)

    İlk yorumu siz yapın!