Elektrikli araçların kaç volt ile çalıştığı tercih edilen model ve motor gücüne göre değişkenlik göstermektedir. Tesla otomobilleri genelde 400 volt ile çalışmaktadır.

Ortalama olarak, 400 volt, bir Elektrikli Araç için gereken doğru volt miktarıdır. Bununla birlikte, 800 volta kadar çıkan birkaç otomobil çeşidi vardır. 

Elektrikli Araçlarda Kullanılan Volt Miktarı

        Elektrikli bir araç için doğru volt genellikle 400 volttur. Bu, çoğu elektrikli aracın çalıştığı standart değerdir. Çoğu araç üreticisi bunu aracın şarjı düşükken standart volt veya 360 volt olarak kullanır. Nissan Leaf gibi piyasadaki en güvenilir markalardan bazıları ve tüm Tesla modelleri 400 voltta çalışmaktadır. 

        Bu volt, aracın maliyeti ve işlevselliği söz konusu olduğunda tam olarak iyi bir dengedir. Bununla birlikte, 800 volt ve hatta 1200 volt gibi çok daha yüksek bir voltta çalışan bazı elektrikli araç modelleri de vardır. Özelliklerin çok yönlülüğüne, aracın performansına ve hızına bağlıdır ve diğer faktörleri de dikkate alır.

 

Elektrikli bir araçta voltaj neden önemlidir?

Elektrikli Araçlar Kaç Volt İle Çalışır        Elektrik, elektrikli bir aracı çalıştıran güç kaynağıdır. Elektrikli bir arabadaki motor, gücünü elektrikten alan bir elektrik motoru tarafından çalıştırılmaktadır. Motora güç sağlayan elektrik bataryadan yani pillerde gelir. Piller hücrelerden oluşur ve her hücre içerisinde şarj edilmiş volt vardır. Pilin voltajı, pildeki hücre sayısına göre belirlenir.

        Bunun nedeni, pillerin tipik olarak üretildiği voltaj olmasıdır. Bununla birlikte, piyasada daha iyi şarj süresi ve verimliliği sunan 800 voltluk bir volta sahip birkaç elektrikli araba da bulunmaktadır. Bu arabalar genellikle daha düşük voltlu elektrikli arabalardan daha pahalıdır çünkü daha hızlı şarj edebilirler ve daha fazla güç toplayabilirler.

        Pillerin voltajı önemlidir, çünkü motorun ne kadar güce sahip olacağını belirler. Voltaj ne kadar yüksek olursa, motor o kadar güçlü olacaktır.

        Düşük voltajlı bir elektrikli arabanız varsa, yokuşları tırmanmak veya seri bir şekilde hızlanmak için yeterli güce sahip değilsinizdir. Yüksek voltajlı bir elektrikli arabanız varsa, bunun düşük voltajlı bir elektrikli arabadan daha fazla elektrik kullandığını ve bu nedenle daha güçlü olduğunu bilirsiniz fakat bu sefer de piller daha çabuk bitecektir.

 

Tesla Kaç Volt ile Çalışmaktadır?

Tesla, piyasadaki en popüler ve güvenilir elektrikli otomobil markalarından biridir. Genellikle araçlarına 400 voltluk piller takmaktadırlar. Ancak, şimdi 800 voltluk pilleri kullanacak yeni bir araba serisi ile üretime başladılar. 800 volt kullanmaktaki temel amaçları güç artışı ve menzil artışı sağlamaktır.

Tesla Model S , 800 voltluk bir pil takımı kullanan ilk otomobillerden biridir. Bu, aracın tek bir şarjla 500 kilometre mesafe sizleri götürmesini sağlamaktadır.

Tesla Model X , 800 voltluk bir pil takımı kullanan başka bir arabadır. Bu, aracın tek bir şarjla 465 km kadar seyahat etmesini sağlar.

Tesla Model 3, Tesla'nın en yeni arabası. 400 voltluk bir pil takımı kullanır ve 500 kilometre menzile sahiptir.

 

Elektrikli Aracımın Gücünü Nasıl Arttırabiliriz?

Elektrikli arabanızın voltajını artırarak, aslında gücünü arttırmış olmaktasınız. Bunu yapabilmek için, pil paketinizi yükseltmek veya daha yüksek voltajlı bir pil paketi satın alarak gerçekleştirebilirsiniz. 

Bu işlemleri yaparken aracınızın mevcut ağırlığının artacağını da unutmamak gerek.

Elektrikli arabanızın gücünü artırmanın en iyi yolu, daha fazla güce sahip bir motor takmaktır. Bu, arabanızı ağırlaştırmadan daha fazla tork ve hız verecektir.

 

Elektrikli Araçlar İçin Daha Yüksek Voltaj Daha mı İyi?

Elektrikli aracınızda daha yüksek voltajlı pil sistemi kullanmanın faydası, pil şarj işlemi sırasında akım tüketiminizi düşürmesidir. Sonuç olarak, aracınız aşırı ısınma sorunu yaşamaz ve sistem içinde daha iyi şarj tutma özelliğine sahiptir. Ne kadar fazla güç tasarrufu sağlarsa, arabanız tek bir şarjla o kadar uzun mesafe yol kat edebilecektir.

Yüksek voltaj sistemi kullanmanın tek dezavantajı, arabanızı daha ağır ve hantal hale getirmesidir. Arabanızı uzun yolculuklara veya seyahatlere götürmek istediğinizde ağırlığın artması sorun teşkil edebilir.

Yorumlar (0)

    İlk yorumu siz yapın!