2023 yılının ilk çeyreğinde elektrikli otomobil üreticisi Tesla, orta sınıf Model 3 ve Model Y elektrikli arabalarının fiyatlarını, bazıları büyük ölçüde aşağıya çekmişti. Özellikle Çin'de BYD  ile olan rekabeti bunda büyük faktör olarak yer almaktaydı.Tesla fiyatları 9100 avroya kadar geriledi, ABD'de bazen daha da kapsamlı indirim paketleri de mevcut. Pek çok otomobil üreticisi bunun iyi bir strateji olmadığını düşünüyor ve son eleştiri büyük rakiplerinden biri olan Audi'den geliyor.

        Audi şirketi CEO'su: “Bizim için müşterilerimizin belirli beklentileri olduğunu söyleyebilirim, fiyat gelişmeleri de dahil. Audi'nin Avrupa'daki satışlarını yöneten Jens Puttfarcken, Tesla'nın son fiyat ayarlaması hakkında Automobilwoche ile yaptığı bir röportajda, fiyatlarda dinamik olarak yukarı ve aşağı gitmenin doğru yolu olmaz" dedi . Bu görüşten anlayacağımız detay fiyatları bir yukarı bir aşağıya değil sabit tutmakı istiyoruzdur.

        Bazı rakip elektrikli araç üreticileri muhtemelen ABD'li üreticiyi de kastediyor. Sadece fiyatları düşürmekle kalmayacak, aynı zamanda fiyatları büyük ölçüde değiştireceklerine eminler. “Kısa sürelerde fiyatların aşağı indiğini ve ardından tekrar yükseldiğini görüyoruz. Ancak birinci sınıf bir üretici olarak güvenilir olma bizim en büyük avatajımızdır" diyor Puttfarcken. Büyük bir fiyat indirimi her zaman artık değerler üzerinde bir etkiye sahiptir. "Bu yüzden öncelikle kendimize bakıyor ve markamızın ve ürünlerimizin gücüne güveniyoruz."

Tesla İndirim Yapıyor, Diğerleri Sabit Kalıyor

        Tesla, geçen yıl birkaç fiyat artışı ve daha küçük fiyat indirimlerinin ardından, bu yılın Ocak ayı ortasında ABD'deki Model 3 sedan ve Model Y SUV fiyatlarını vergiler hariç 13.000 $'a kadar düşürdü. Avrupa'da Model 3, en son fiyat ayarlamasından bu yana 6.000 Euro'ya kadar daha ucuz ve 43.990 Euro'dan başlayan fiyatlarla satış listesine konmaktadır. Model Y, 44.890 Euro'dan 9.100 Euro'ya kadar daha ucuza satılıyor. Bu indirim oranları Çin'de Avrupaya kıyasla daha fazladı olduğunu da belirtelim.

        Sert ve ani fiyat indiriminden sonra, birkaç elektrikli araç üreticisi bu indirimleri uygulamayı düşünmediklerini de belirtti. Volkswagen, Volvo ve Renault gibi yerleşik şirketlere ek olarak, buna start-up Polestar ve Fisker dedahil oldu ve fiyatlarını sabit tutmayı tercih etti. Fakat Kuzey Amerikalı şirket Ford, ABD'deki baskıya fiyat indirimi ile yanıt verdi, ancak bunu şimdilik Avrupa için daha gerçekleştirmiş değil. Sadece anavatanında mevcut bir indirim paketi açıkladılar.

Yorumlar (0)

    İlk yorumu siz yapın!