Yüksek elektrik fiyatları ve tevşiklerin yetersizliği, 2023'te elektrikli arabalara ilgiyi düşürecek. Yine de Dataforce'taki pazar araştırmacılarına göre, elektrikli otomobil pazarının gelecek yıl büyümeye devam etmesi bir kaç neden mevcut.

Dataforce, Elektrikli otomobil satış desteğindeki kesintilerin talebi azaltacağını ve hacimleri 2023'ten 2024'e kaydıracağını söyledi. Özellikle plug-in hibrit araçlar, finansman olmadan çok daha zor anlar yaşayacak ve elektrikli otomobillerin sayısı, trafikteki CO2 emisyonlarını yeterince azaltacak kadar hızlı artmıyor. Ancak elektrikli otomobil pazarının büyümesi için bir çok iyi neden mevcut.

Analistlere göre 2022 satış rakamları, yalnızca üreticilerin gerçekte ne kadar otomobili teslim edebileceğini gösterdi. Talep önemli ölçüde daha yüksek bu ortada. Yarı iletken hammedesinin eksikliğinin etkilerine ek olarak, kablo tesisatı eksikliği nedeniyle yılın ilk yarısında büyük üretim kayıpları yaşandı. Özellikle Alman otomobil üreticileri, çoğu Ukrayna'dan tedarik edildiği için bu bağlamda kötü etkilendi. 2023 için Dataforce, küresel olarak otomotiv endüstrisine yüzde 20 daha fazla yarı iletken tedarik edilmesini bekliyor. Ukrayna'dan gelen ön ürünlerle ilgili sorunlar büyük ölçüde çözüldü ve Çin'de sıfır Kovid politikasındaki değişiklik tedarik zincirlerindeki gerilimi hafifletti.

Özellikle elektrikli otomobiller için teslimat süreleri çok uzundu. Pazar araştırmacıları, talepte azalma olursa bunun yalnızca çok gecikmiş bir etkisi olacağını söylüyor. Çevresel durumlara ek olarak, gelecek yıl elektrikli arabaların tanıtımı için başka önemli yapı taşları da olacak. Buna, plug-in hibrit araçlar için de geçerli olan indirimli şirket arabası vergisi dahildir. Daha düşük araç vergisi de bir e-aracın elde tutulma süresi üzerinde bir fark yaratır.

Elektrikli Otomobiller Daha Ekonomik Mi?


Dataforce, artan elektrik fiyatlarının etkilerini örnek bir hesaplamada daha detaylı inceledi. Buna göre elektrikli arabaların enerji maliyetleri açısından fiyat avantajı 2023 yılında daralacak ancak yine de elektrikli araç kullanmak daha ucuz. Tahmine göre, "İleriye dönük olarak sadece bir yıl boyunca bir araba almıyorsunuz elektrik fiyatları muhtemelen petrol fiyatlarından daha iyi gelişecek." Ayrıca elektriğin yüzde 60 ila 80'i pahalı halka açık şarj istasyonlarından değil, evde veya işte çok daha düşük maliyetlerle elde ediliyor.

Dataforce, yeni modellerin sayısının gelecek yıl yeniden önemli ölçüde artacağını açıklıyor. 2021 ve 2022'de analistler her biri 31 yeni sürüm saydılar, 2023 için 72 ile iki kattan fazla yeni e-araba bekliyorlar. Buna karşılık, yalnızca 34 yeni yanmalı model piyasaya çıkacaktı. En son teknolojiyi istiyorsanız, giderek daha sık bir elektrikli araba seçmek zorunda kalacaksınız.

Dataforce'a göre anketler, giderek daha fazla alıcının elektrikli bir araba düşündüğünü gösteriyor. "Erişim kaygısı" ve diğer engeller rol oynamaya devam etti, ancak her geçen yıl küçüldüler. İklim değişikliğinin etkileri daha görünür hale geldikçe çevre bilinci ve değişim isteği de artıyor. Elektrikli arabalardaki teknik ilerleme de rol oynuyor.

Yorumlar (0)

    İlk yorumu siz yapın!