Elektrikli arabanız için, tüm şarj kablosu ve soket ( fiş ) girişi türleri otomobil marka ve modellerine göre değişkenlik göstermektedir. Elektrikli otomobiliniz için en doğru şarj kablosu ve fiş türünü bu haberimizin sonunda tespit etmiş olacaksınız. Ayrıca EV modelleriniz en uzun menzillere en kısa sürede hazır olmuş olacaktır. 

Elektrikli otomobiliniz için hala bir sorunuz var ise veya bir bilgi almak isterseniz yorumlar kısmından bizlere ulaşabilirsiniz.

Elektrikli Arabaları Şarj Etmek İçin Şarj Kabloları Nelerdir?

Mod 1 Şarj Kablosu

Ev ortamında elektrikli otomobilinizi prize takarak şarj etmenizi sağlayan kablo türüdür. Kullanımı şuan neredeyse yok denecek kadar azdır. Model 2 'den farklı ani bir elektrik akımına karşı aracı ve şarj noktasını korumuyor olmasıdır. Bu sebepten ötürü de kullanımı bitti. Yerini Mod 2 şarj kablosuna bıraktı.


Mod 2 Şarj Kablosu

Mod 2 şarj kablosu özellikerinin başında araç ile birlikte bir adet Mod 2 şarj kablosu teslim edilmesi gelir. Araç sahipleri ev veya ofis ortamında bulunan prizleri kullanarak bu şarj kablosu ile şarj edebilir. Mod 1 kablo türünden sonra ünvanını eline almış ve en çok kullanılan şarj türü olmuştur. Aradaki kontrol iletişim detayı ile otomobiliniz ani gelen elektrik yüklerinden korunmaktadır. 

Mod 3 Şarj Kablosu

Mod 3 şarj kablosu elektrikli araba ile bir şarj istasyonu veya evinizde kullanmak için satılın şarj cihazları için bağlantı kuran şarj kablosudur. Diğer ucu da soket girişidir. Duvara monte edilen şarj noktası ve bir çok farklı şarj cihazlarında bu kablo türü kullanılmaktadır.


Mod 4 Şarj Kablosu

Mod 4 şarj kablosu hızlı şarj noktalarında bulunan ve şarj cihazına sabitlenmiş şarj kablolarıdır. Benzin pompası gibi düşünülebilir. Elektrikli otomobilinizi hızlı bir şekilde ( DC ) şarj etmek için kullanabilirsiniz. Şuan da bir çok noktada 45-50 kw değerinde güç sağlarken, yeni gelen modellerde 250 kW değerine kadar güç aktarımı sağlanmaktadır.

 

Elektrikli Araba Soket ( Fiş ) Türleri Nelerdir ?

Elektrikli araba soket girişi türleri, otomobil markalarının ve şarj istasyonları üreticilerinin keyiflerine göre geliştirdikleri soket türleridir. Markasal olarak Tesla sadece kendine has bir tür kullanırken bu bölgesel olarak da değişiklik göstermektedir.

 

Type 1 Fiş Girişi Türü

Type 1 Soket Türü

Type 1 fiş türü özellikleri, 7,4 kW'a kadar şarj girişine izin veren tek fazlı bir fiş türüdür. Ayrıca Asya elektrikli otomobil pazarı için üretilmiştir. Bu sebeple Avrupa pazarında pek rastlanmaz.

 

 

Type 2 fiş girişi türü

Type 2 Soket Türü

Type 2 fiş türü özellikleri, 22 kW'a kadar şarj girişine izin veren üç fazlı bir fiş türüdür. Modern fiş türüdür ve günümüzde en çok kullanılan türdür. Ayrıca ana dağıtım noktası ve kullanım alanı da Avrupa'dır. Hem şarj istasyonunda hem de araca bağlı halde iken kilitlenebilir. Bu şekilde hırsızlıkların da önüne geçilmiştir. 

 

 

CCS Soket Türü

CSS fiş türü özellikleri, 170 kW'a kadar şarj girişine izin veren Type 2 fiş türünün geliştirilmiş modelidir. Elektrkli arabanızı hızlı şarj (DC) etmek için kullanılan fiş türüdür. Genelde 170 kW'a kadar destek verse de DC şarj cihazlarının bir çoğunun standartı 55 kW'dir. Ülkemizde bir kaç noktada 150 kW değerinde bulunan cihazlar mevcuttur. Yani kablo 170 veriyor fakat siz 170 kW verecek hızlı şarj cihazı bulmanız şuan biraz zor. 

 

 

Tesla Supercharger Soket Türü

Supercharger Soket Türü

Supercharger fiş türü sadece Tesla otomobilleri için üretilmiştir.250 kW'a kadar şarj girişi sağlamaktadır. Ayrıca Type 2 modelinin geliştirilmiş versiyonudur. Zaten görsellerden de soket türünün benzer olduğunu fark edebilirsiniz. Sadece Tesla modellerine uygundur başka hiç bir model araç bu soket girişi ile şarj edilemez. Bunun sebebi de Tesla'nın ücretsiz şarj imkanlarını kolayca imkan tanınmasından kaynaklıdır. 

 

 

CHAdeMO Soket Türü

CHAdeMO Japonya'ya özel olarak geliştirilmiş bir hızlı şarj soket girişidir. 50kW'a kadar şarj gücüne izin vermektedir.  Citroën, Honda, Kia, Mazda, Mitsubishi, Nissan, Peugeot, Subaru, Tesla (adaptörlü) ve Toyota gibi elektrikli otomobil modelleri bu soket girişini kullanmaktadır.

Yorumlar (0)

    İlk yorumu siz yapın!