Elektrikli otomobilin pillerini değiştirmek oldukça maliyetli bir işlemdir. Peki bir elektrikli arabanın pil değişimi maliyeti ne kadar tutuyor? Aşağıda bir otomobilin batarya değişim fiyatlarını ortalama değerler alınarak sizlere aktardık.

Elektrikli Araçlarda Batarya Pil Değişimi Fiyatları

Elektrikli otomobillerin batarya pil değişim maliyetleri kullandıkları pil grubunun büyüklüğüne göre fiyatlanmaktadır.

100 kWh pil grubuna sahip bir otomobil ile 50 kWh pil grubuna sahip bir elektrikli otomobilin değişim maliyeti bir değildir. Daha fazla pil hücresi onarıldığı için maliyetler de değişmektedir. Aşağıdaki tabloda ortalama olarak markaların pil değişim maliyetleri bulunmaktadır.

 

  Marka

Pil Tedarikçisi

Ortalama Maliyet

  Tesla

CALT, LG, Panasonic

10,000 $ - 25,000 $

  Volvo

LG Enerji

48,000 $ Altında

  BMW

Samsung

2,500 $ - 25,000 $

  Toyota

Panasonic

2,500 $ - 45,000 $

  Nissan

AESC

6,500 $ - 20,000 $

  Volkswagen

LG Enerji, CATL, Gotion

5,000 $ - 10,000 $

  Hyundai

SK

2,850 $ - 50,000 $

  Renault

AESC

8,000 $

Elektrikli Araç Bataryası Üreten Firmalar

Elektrikli araç bataryası üreten firmaların sayısı her geçen gün artış göstermeye devam etmektedir. Amerikalı üreticiler her ne kadar Avrupa pil pazarına hakim olmak istese de şuan Çin 2022 yılını lider olarak bitirmeyi başardı. 

Pil pazarında ilk on basamak Asya'lı üreticilerden oluşmaktadır. Şu anda, Çinli şirketler elektrikli araba pil pazarının %56'sını oluşturmaktadır. Bunu Koreli şirketler (%26) ve Japon pil şirketleri (%10) takip ediyor.

Sıra Şirket 2022 Pazar Payı Ülke
CATL %34 Çin 
2 LG  %14 Kore güney kore elektrikli araba
3 BYD %12 Çin 
4 Panasonic %10 Japonya japonya elektrikli araba bayrak
5 SK  %7 Kore güney kore elektrikli araba
6 Samsung SDI %5 Kore güney kore elektrikli araba
7 CALB %4 Çin çin elektrikli araba
8 Guoxuan %3 Çin çin elektrikli araba
9 Sunwoda %2 Çin çin elektrikli araba
10 SVOLT %1 Çin çin elektrikli araba
       

Elektrikli Araç Batarya Ömrü Ne Kadar?

Elektrikli otomobillerin sürekli şarj olması ve enerjinin pil içinde devir daim yapması ile piller deforme olur. Bu sebeple otomobillerin pilleri artık şarj tutmamaya başlar.

Bir çok elektrikli otomobil markası beş ile sekiz yıl veya 160,000 bin km pil garantisi vermektedir.  Elektrikli otomobiller %100 SOH pil sağlığı ile çalışmaya başlar fakat bu oran zamanla düşüşe geçer. Örneğin, %90 SOH içeren 60 kWh'lik bir pil, 54 kWh'lik bir pil gibi etkili bir şekilde çalışır.

Elektrikli Otomobil Bataryaları Neden Pahallı?

Elektrikli otomobillerin tek güç kaynağı batarya olduğu için üretimde en çok maliyet üreten nokta da pil grupları olmuştur. Bir elektrikli otomobilin ortalama pil maliyeti, aracın toplam değerinin %30 ile %57 arasındadır. Ancak gelişen teknoloji ve ARGE ekiplerinin çalışmaları ile pil fiyatları gelecek yıllarda daha da ucuzlaması muhtemeldir.

Bir çok otomobil markası ve pil şirketi ARGE alanında büyük yatırımlar gerçekleştirdi. Bu çalışmaların meyvelerini önümüzdeki yıllarda muhtemel toplayacağız.Tesla, özellikle son geliştirdiği pil teknolojisi ile rakiplerini geride bırakabilecek bir menzil kozu elinde bulunduruyor.

Elektrikli Araba Bataryalarında Bulunan Hammadde Bileşenler

Elektrikli otomobillerin pillerinde bulunan hammaddeler ve bu hammaddelerin pil maliyetine yüzde olarak etkisi verilmiştir.

  • Katot
  • Anot %12 
  • Ayırıclar
  • Elektrolitler %4
  • Konut %3

 

Katotlar, elektrikli otomobil pillerinin üretim maliyetinin %51'inden fazlasını karşılamaktadır. Bunu üretim sürecinde kullanılan manganez, kobalt ve lityum gibi pahalı malzemelere bağlayabilirsiniz. Bu minareller zaten pahallı maddeler olması hem de talep görmesi sebebi ile daha da yüksek rakamlara temin edilmektedir.

Elektrikli Araba Pil Fiyatları Düşecek Mi?

Elektrikli arabalara artan talepler pil fiyatlarında düşme ihtimalini yüksek tutmaktadır. Çünkü her hafta yeni bir elektrikli otomobil şirketi kuruluyor. Bu da fiyat rekabetini arttırmaktadır. 

Bir çok ülke sıfır emisyon hedefine ulaşmak için elektrikli otomobillerin yaygınlaşmasına tevşik sunmaktadır. Elektrikli otomobillerin pil masraflarındaki vergi kalemlerini silmeye başladılar. Bu durum da EV fiyatlarında ve pil fiyatlarında düşüşler yaşanacağına bir işarettir.

AR-GE merkezleri yaptıkları çalışmalar ile daha uzun pil ömrünü elde etmek için uğraşıyorlar. Özellikle İsrail'li şirketler bu alanda fark yaratıyor.

Yorumlar (0)

    İlk yorumu siz yapın!