Batarya, elektrikli bir arabadaki en pahalı maddesidir. Elektrikli araba batarya ömrünü uzatma yöntemleri bundan dolayı çok değerlidir.

Auto Road Traffic dergisi , Avusturya'daki Aviloo şirketi pil performansını ölçmek için TÜV onaylı bir yöntem geliştiren mühendis Nikolaus Mayerhofer ile konuştu. Bir pile özellikle neyin zarar verdiğini ve eskimesini nasıl yavaşlatacağını açıklıyor.

Bir batarya sürekli yüzde 100 oranında şarj edilmişse veya yüzde 5in altında çalışıyorsa, hücreler 500 ila 600 şarj döngüsünden sonra yıpranır.

Üstte ve altta yüzde beş "boşluk" bırakırsanız, pili 1000 döngü olsun, yalnızca yüzde beş ile yüzde 95 şarj arasında kullanın. Yüzde on tampon ile 3.000 ila 4.000 döngü bile vardır. Orta şarj seviyelerinde, bir pil "sonsuza kadar" dayanır.

Ancak, maksimum şarj seviyesi sınırlandırılamıyorsa, bir hile yardımcı olabilir: çoğu duvar kutusunun şarj kapasitesi azaltılabilir. Örneğin, akım beş amper ile sınırlandırılmışsa, tipik bir üç fazlı duvar kutusuyla 11 kW yerine yalnızca 3,5 kW akış. Daha az şarj kaybı, aküye yaklaşık 3 kW gelir. Akşam prize takarsanız, on saat sonra gece boyunca yalnızca 30 kW aktı, bu nedenle çoğu pil yüzde 100'den çok uzak kalacaktır.

Bir pil kalıcı olarak hızlı şarj edilirse, yani 50 kW'tan fazla bir çıkışla, pil ömründe belli oranda azalma görülmektedir. Sürekli DC hızlı şarj cihazları kullanmakta elektrikli otomobilinizin bataryasına zarar verebilmektedir.

Aviloo'ya göre, şarj edilebilir piller en iyi 15 °C ortam sıcaklığında çalışır. 20 °C'lik yukarı veya aşağı sapmalar, kullanım ömürlerini yarıya indirir. Yani eksi 5 °C, artı 35 °C kadar streslidir. Bu nedenle aşırı sıcaklıklarda rahat bir sürüş tarzı özellikle tavsiye edilir.

Yorumlar (0)

    İlk yorumu siz yapın!