Japonlara ait olan İngiliz spor otomobil üreticisi Caterham, ilk elektrikli otomobilini tanıttı. Elektrikli Seven konsepti görsel olarak daha önce sunulan içten yanmalı motorlara kıysalandığında sadelik yine ön plana çıkan özellik oldu.

Elektrikli otomobil içten yanmalı motor havasından hiç bir şey kaybetmemiş. Şirketten yapılan açıklamada, konseptin "hafif bir elektrikli Seven'ın fizibilitesini test edeceği ve Caterham'ın benzinle çalışan muadili kadar sürücü merkezli bir elektrikli modeli piyasaya sürmeye bir adım daha yaklaşmasına izin vereceği" belirtildi.

Elektrikli otomobil Seven, Swindon Powertrain'deki elektrikli motor uzmanlarıyla işbirliği içinde geliştirildi. Daha büyük Seven şasiye dayalı olarak, özel soğutmalı bir pil paketi ile birleştirilmiş bir Swindon Powertrain e-aksının su ile sağutmasının yeni versiyonuna sahiptir. Su, ayrı pillerle doğrudan temas halindedir ve şarj etme ve boşaltma döngüleri sırasında daha iyi ısı yönetimi sağlamayı amaçlamaktadır.

Caterham CEO'su Bob Laishley: "Gelecekte üreteceğimiz herhangi bir elektrikli otomobil modeli, Caterham DNA'sına sadık kalmalıdır: hafif, sürmesi eğlenceli ve sürücü odaklı. Bu projenin temel amacı, ağırlık deltası gemideki bir yolcununkinden daha büyük olmayan bir araç geliştirmektir. Asla bir tonluk bir Seven'ı piyasaya sürmeyeceğiz  bunu yapmamayı tercih ederiz."

Her elektrikli Seven modeli, hem yolda hem de yarış pistinde kullanılabilir. Yarış pisti için bu, kişinin orada 20 dakika pistte sürebilmesi ve 15 dakika içinde yeniden 20 dakika daha yetecek şarja sahip olması gerektiği anlamına gelir.

Caterham Seven Teknik Özellikleri

Üretici markaya göre elektrikli otomobildeki ağırlık artışı, temel aldığı içten yanmalı motora sahip var olan Seven üretime kıyasla 70 kilogramdan az. Bu, yaklaşık 700 kilogramlık bir toplam kütle demektir. 51 kWh pil, motor bölmesinde ve şanzıman tünelinde bulunmakta ve 152 kW'a kadar doğru akım (DC) hızlı şarj gücüyle şarj noktalarında şarj edilebilir. Kullanılabilir pil kapasitesi yaklaşık 40 kWh ile sınırlıdır, böylece pil erken bozulma olmaksızın zorlu esnemelere ve ardından hızlı şarja dayanıklı hale getirilmiştir.

Swindon Powertrain e-aksı, 9000 rpm'de 177 kW/240 hp ve maksimum 250 Nm tork sağlamaktadır. Bu, yaklaşık 4,0 saniyede 0'dan 100 km/sa hızlanma demektir. Geliştiriciler, Elektrikli Seven'ın yanma modeliyle benzer sürüş davranışına sahip olmasını sağlamak için güç aktarma sisteminin mevcut üretim Seven'ın performans özelliklerine uyacak şekilde tasarlandığını açıklıyor.

Yorumlar (0)

    İlk yorumu siz yapın!