Hyundai yeni geliştirdiği yazılım ile Ioniq 5 ve Ioniq 6  modellerinde şarj süresini kısaltan bir yazılım geliştirdi. Eylül ayında gelen Loniq5 modeli ve 2023 yılında gelecek Ioniq 6 modeli artık vaat edilen 18 dakikalık hızlı şarj süresinin sözünü tutabilecek. Peki Nasıl ?

Elektrikli otomobillerde vaat edilen şarj süreleri pekte gerçek deneyimlere yaklaşamıyor. 18 dk olarak verilen veri 30dk 40dakikaları bulabiliyor. Bunun başlıca sebebi çevresel faktörlerdir. Özellikle soğuk ortamlarda pilin de soğuk olduğu basit bir gerçek. Soğuk bir ortamda iletim zayıf olacağı için şarj sürelerinde de gecikme yaşanıyor. Fabrika değerlerine hiç yaklaşamıyorsunuz. Hyundai ise son iki modelinde şarj süresi sorununu basit bir şekilde çözmeye çalıştı.

Şarj süresini kısaltmak için basit bir yöntem tercih edildi. Öncelikle araç navigasyonundan gideceğiniz DC şarj cihazını seçiyorsunuz. Araç gideceği noktaya varana kadar pillerini ısıtmaya başlıyor. Bu işlemin başlaması için de bazı gereksinimler var tabi. %24 veya daha yukarıda bir şarj yüzdesi ve pil sıcaklığının 21 derecenin altında olması. Bu iki koşul karşılandığı takdirde elektrikli otomobil pilini şarj noktasına varacağı süre içinde uygun ısıya getiriyor.

Şarj süresini kısaltırken araç fazladan bir güç tüketimi gerçekleştirmektedir. Fakat hızlı şarj istasyonunda bekleme sürenizde fabrika verilerine olduça yaklaşacaktır da. Hyundai bunu Ioniq 5 ve Ioniq 6 elektrikli otomobillerine uyguladı. Fakat gerçek testler yapılmasına şuan için izin vermedi. 

Burada akıllara gelen bir diğer soru daha var. Eski Hyundai modellerine bu güncelleme gelecek mi ?. Hyundai, ABD'de satışa çıkacak model 2023 için bu özelliği alacağını onayladı, ancak 2022 ve daha önceki modellerde pil ısıtıcısıyla potansiyel olarak etkinleştirilip etkinleştirilmeyeceğini söylemedi. İlerleyen süreçlerde çalışmalar sonucunda Hyunda modelleri geri çağırıp bu güncellemeleri entegre edebilir.

Yorumlar (0)

    İlk yorumu siz yapın!