Türkiye'nin ilk ve yerli otomobili olan TOGG'un satışları başlamadan önce elektrikli araçları 2023 ÖTV oranlarında değişikliklere gidildi.

Resmi Gazete’de yayımlanan kararla yeni elektrikli otomobiller için 2023 yılında belirlenen ÖTV oranları açıklandı.

Motor Gücü ÖTV Matrahı ÖTV Oranı
Motor gücü 160 kW (217 HP) ve altı ÖTV Matrahı 1.250.000 ₺’yi geçmeyen %10
Motor gücü 160 kW (217 HP) ve altı ÖTV Matrahı 1.250.000 ₺’yi geçen %40
Motor gücü 160 kW (217 HP) üstü ÖTV Matrahı 1.350.000 ₺’yi geçmeyen %50
Motor gücü 160 kW (217 HP) üstü ÖTV Matrahı 1.350.000 ₺’yi geçen %60

 

TOGG Fiyatı Düşecek Mi?

        Elektrikli araçlar için ÖTV oranının bu zaman diliminde açıklanması gelecek aylarda başlanması beklenen TOGG satışlarını destek niteliğinde olduğunu düşündürmüştür. TOGG fiyatı her ne kadar belli olmasada 300km menzile sahip modelin 1.3 milyon TL olarak satılması bekleniyor. 

        Enflason oranının Mart ayı içinde %3 olarak açıklandığını düşünürsek çok büyük bir zam beklenmiyor. Fakat bu ÖTV indirimi TOGG  otomobillerinde yer alan iki pil seçeneğinden en az birine olumlu etki yapacaktır.


Yurtdışında ÖTV Oranları Ne Kadar?

Elektrikli araçlar için kapsamlı destek önlemlerine rağmen, Almanya, yeni elektrikli otomobillerin yaygınlaşması söz konusu olduğunda Avrupa'da yalnızca 10. sırada yer alıyor. içten yanmalı motorların devre dışı bırakılması konusunda Almanya biraz ağırdan aldığı aşikar.

        T&E, Almanya'nın havayı kirleten içten yanmalı motorların satın alınmasını ve kullanılmasını engellemek için çok az şey yaptığı birçok gazete tarafından belirtildi. Bu da hem yeni elektrikli otomobillere olan talebi hem de otomobil üreticilerinin dönüşümünü engelliyor. Avrupa'daki birkaç ülkeden biri olarak Almanya, karbondioksit yoğun arabaları neredeyse hiç vergilendirmiyor, bu nedenle Avrupa komşularında neredeyse her yerde Almanya'dan daha pahalıya satılmaktadır. Çevreye zararlı içten yanmalı motorlardan CO2 emisyonlarına göre ödeme yapmaları istenseydi, geçiş için daha fazla teşvik olabilirdi.

        Analize göre Almanya, özellikle yeni kayıt vergisi ve şirket arabası vergilendirmesi açısından düşük vergiler toplamaya devam ediyor. Buna göre, Norveç'te emisyon yoğun yanmalı motorlar (sıralamada 1. sıra) için yeni kayıtlar için 16.100 Euro'ya kadar ve Danimarka'da 150 g CO2/km'den fazla emisyona sahip arabalar için 41.800 Euro (5. sıra) için ödenmesi gerekiyor.

        Almanya'da hiçbiri yeni arabalardan alınan kayıt vergisi. T&E, "Öte yandan, uzun bir süre elektrikli araçlar, 9.000 avroya varan nispeten yüksek bir sübvansiyonla satın alındıklarında sübvanse edildi .Burada 'sadece ikramiye, ceza yok' ilkesi çok açık hale geliyor.


Avrupa'da Motor Türüne Göre Araçların Dağılım
Avrupada Yakıt Türüne Göre Oranlar

Avrupada Yakıt Türüne Göre Oranlar

        Önümüzdeki yıldan itibaren ÖTV arttırabilir ve tamamen elektrikli otomobillerin alımı yeniden daha pahalı hale gelecek. Tersine, federal hükümet artık çevreye zararlı ve emisyonsuz araçların satın alınmasında ve kullanımında net bir ayrım yapılmasını sağlamasını bekliyoruz.

        Birçok Avrupa ülkesinde “Kirleten öder” ilkesi uzun süredir uygulanmaktadır. Yeni benzinli ve dizel araçlar için daha yüksek ÖTV vergi yükü ile federal hükümet, yüksek satın alma primleri olmadan bile tamamen elektrikli arabalara geçişin cazip kalmasını sağlayabilir.

        Öte yandan,Bu ülkede Türkiye'ye kıyasla daha küçük ve daha verimli ve daha büyük ve daha kirletici arabalar arasında bir ayrım yapılmamaktadır. Bir şirket arabası olarak, hem bir Mercedes SUV hem de küçük bir Volkswagen, her ay brüt liste fiyatının yüzde 1'i oranında vergilendirilecekti. Tüm yeni arabaların üçte ikisinin bu pazarda kayıtlı olduğu gerçeği göz önüne alındığında, bu büyük bir sorun olarak ortaya çıkmaktadır. Çünkü her beş yeni özel otomobilden biri zaten tamamen elektrikliyken, sadece her onuncu şirket otomobilinden biri elektrikli.

Yorumlar (0)

    İlk yorumu siz yapın!