Tesla'nın Model Y 'sinin onarım fiyatlarının ve sigorta oranlarının gelecek yıl artması bekleniyor. Bunun nedeni, Model Y'nin arka şasisinin artık 70 ayrı parçadan değil, tek bir dökme alüminyum parçadan oluşmasıdır.

Model Y üretimi şu anda ABD, Çin ve Almanya fabrikalarında gerçekleştiriliyor. Ancak büyük dökümlere geçiş, kazara hasar gören parçaların daha ucuza değiştirilememesi anlamına geliyor. Bu durum, arka şasinin ciddi şekilde hasar görmesi durumunda tamamen değiştirilmesi gerektiği anlamına geliyor, ki bu da ekonomik kayıplara yol açabilir.

Otomotiv Teknolojisi, Operasyon ve Hasar Başkanı Jürgen Redlich'e göre, "Hasarlı büyük döküm parçaların tamamen değiştirilmesi gerekiyor. Üretici, bu parçaların nasıl tamir edilebileceğini belirten bir onarım konsepti sunmadığı sürece bu durum devam edecek."

Dökme alüminyum parçaların kaynak işlemi sadece uzman atölyelerde yapılabilir. Ancak şimdiye kadar Tesla, GDV'ye (Sigortacılar Genel Birliği) bir onarım konsepti sunmamıştır. Diğer üreticiler, yeni teknolojileri tanıttıklarında, onarım konsepti üzerinde işbirliği yapmışlardır. Örneğin, BMW i3 modeli için GDV ile bir onarım konsepti geliştirmişti çünkü i3'ün gövdesi karbon fiber takviyeli plastikten yapılmıştı.

Tesla Model Y'nin arka tarafının döküm parçalardan oluşması, tamir işlemlerini zorlaştırabilir. Redlich, "Döküm parçalarda en ufak bir deformasyonda dahi çatlaklar oluşabilir. Bu nedenle, bu parçalar potansiyel olarak bir kaza sonrası incelenmeli ve değerlendirilmelidir. Ancak bu süreç zaman alıcı ve maliyetlidir" diyor.

Tesla'nın yakın gelecekte bir onarım konsepti sunup sunamayacağı belirsiz. Ancak endüstri, Model Y'nin döküm arka kısmının kazalara karışması durumunda onarım maliyetlerinin gelecek yıl artabileceği konusunda endişe ediyor. Şu an için sadece birkaç Model Y'nin kazaya karıştığı ve döküm arka kısım hasarının ne kadar olabileceğine dair verilerin henüz mevcut olmadığı düşünülüyor.

Yorumlar (0)

    İlk yorumu siz yapın!