Tesla, en son iş rakamlarını açıklarken, elektrikli orta sınıf SUV Model Y'nin geçen yıl dünya genelinde sürüş türünden bağımsız olarak 1,2 milyondan fazla teslimat yaparak en çok satan otomobil olduğunu duyurdu. Bu bilgi, Jato Dynamic'teki pazar analistleri tarafından da doğrulandı.

Henüz bazı pazarlar 2023 satış rakamlarını açıklamamış olmasına rağmen, Jato tarafından toplanan ön veriler, Model Y'nin Ocak ile Aralık 2023 arasında 1,23 milyon adet satışla lider konumda olduğunu gösteriyor. Piyasa gözlemcileri, bu durumun serinin satışlarında bir önceki yıla göre yüzde 64'lük bir artışa neden olduğunu belirtiyor.

"Model Y'nin küresel satışlarındaki bu artış, özellikle en çok satan 10 araçtan biri olan bir araç için benzersiz bir yükseliş," diyen Jato analisti Felipe Munoz, Tesla'nın Model Y ile bu kadar kısa sürede elde ettiği başarının dikkat çekici olduğunu ifade etti.

Model Y, dünyanın en büyük iki elektrikli otomobil pazarı olan Avrupa ve Çin'de en çok satanlar arasında yer aldı. Çin Otomobil Üreticileri Birliği'ne (CAAM) göre, 2023 yılında Çin'e 456.000'den fazla araç teslim edildi; bu, 2022'ye kıyasla yüzde 45'lik bir artışı temsil ediyor. Avrupa'da Model Y tescilleri, uzun süreli lider Dacia Sandero, Peugeot 208 ve Volkswagen T-Roc'ün kayıtlarını geride bıraktı. 30 pazardan elde edilen verilere göre, Model Y'nin tescil edilen adedi 255.000'in üzerindedir; bu rakam, ikinci sıradaki Dacia Sandero'dan 19.000 adet daha fazladır.

“Tesla Model Y'nin Kasım 2023'teki ortalama satış fiyatı, Almanya ve ABD'de elektrikli otomobilin ortalama maliyetinin sırasıyla yüzde 18 ve yüzde 23 altındaydı. Yıl boyunca yapılan fiyat indirimleri ve Tesla'nın güvenilir ve rekabetçi bir elektrikli otomobil üreticisi olarak kazandığı itibar, zaten yüksek olan talebin artmasına yardımcı oldu. Munoz, "Sonuç olarak Tesla, elektrikli otomobil satın almak isteyen birçok tüketici için listenin başında yer alıyor" dedi.

Tesla'nın resmi teslimat verileri ayrıca üreticinin 2023 teslimatlarının üçte ikisinin Model Y olduğunu gösterdi. Şirket ayrıca orta sınıf Model 3 sedanını da daha büyük miktarlarda sattı. Premium Model S sedanı ve büyük SUV Model X ise daha küçük miktarlarda satıldı.

Jato'nun ön verilerine göre Toyota, RAV4 ve Corolla'nın küresel sıralamada zirveye çıkmasının ardından 2023 yılında yerini kaybedecek. Munoz, "Toyota 2023'te hâlâ güçlü bir yıl geçirirken, RAV4 ve Corolla, Avrupa ve Çin'de giderek yerleşen ve önem kazanan elektrikli otomobil pazarında rekabet edemiyor" dedi.

Ancak analistlere göre RAV4, küresel pazarda liderliği ele geçirdiği 2022 yılında 1,02 milyon adetten 2023 yılında 1,07 milyon adede çıkarak dünya genelinde en çok satan ikinci araç olacak. Ön verilere göre tüm vücut tipleri dikkate alındığında Corolla, sıralamada üçüncü sırada yer alacak.

Yorumlar (0)

    İlk yorumu siz yapın!