Türkiye ve dünya genelinde birçok sürücü, elektrikli otomobil bataryalarının ne kadar ömrü olduğunu merak etmektedir. Bu merakın temelinde, batarya değiştirme maliyetlerinin oldukça yüksek olması yatmaktadır. ABD merkezli elektrikli otomobil analiz firması Recurrent tarafından yapılan bir araştırma, elektrikli otomobil bataryaları hakkındaki büyük merakı gidermeye yardımcı oluyor ve şimdiden söyleyebiliriz ki bataryalar, beklentilerin ötesinde uzun bir ömre sahiptir.

Recurrent, çeşitli marka ve modellerdeki 15.000 elektrikli araç üzerinde gerçek dünya verileriyle incelemeler gerçekleştirdi. Bu araçlar ABD'nin farklı bölgelerinde dolaşırken, Recurrent günlük şarj aktiviteleri, pil yüzdesi ve tahmini menzil gibi verileri toplayarak büyük bir veri seti oluşturdu.

Yapılan inceleme sonuçlarına göre, 15.000 araçtan yalnızca %1,5'inin bataryasının değiştirilmiş olduğu tespit edildi. Araştırma, "Elektrikli araç bataryalarının, daha önce düşünüldüğünden çok daha uzun bir ömre sahip olduğunu göstermektedir, çünkü bu araçların sadece çok küçük bir kısmının bataryaları değiştirilmiştir." denilmektedir. En yüksek değişim oranına sahip modellerin Nissan Leaf (%5 civarı) ve Tesla Model S (%5'in altında) gibi eski modeller olduğu görülmektedir. Bu modeller aynı zamanda araştırmaya dahil edilen en eski modeller arasında yer almaktadır.

Elektrikli araçlar genellikle sekiz ila on iki yıl arasında standart bir batarya garantisi ve belirli bir kilometre menzili ile gelir. Recurrent'ın bulgularına göre, çoğu sürücü bu garantiler sona erdikten sonra bile bataryalarını değiştirmemektedir.

 

Elektrikli otomobiller zamanla menzili düşüyor mu?elektrikli araba batarya omru

Grafiklere göre, incelemedeki en eski modellerin, dokuz ila on iki yıllık süre zarfında yaklaşık %5 oranında batarya değişimi yaşadığı görülmektedir (Mavi renkli dönemler/araçlar, batarya sorunları nedeniyle geri çağrılma dönemlerini temsil edebilir). ABD'de içten yanmalı otomobillerin ortalama kullanım ömrü on iki yıl olarak kabul edilmektedir. Elektrikli otomobil üreticileri, elektrikli araçların 15 ila 20 yıl dayanması gerektiğini belirtmektedir, bu da batarya değişiminin araç sahipleri için beklenmedik bir mali yük olmayacağını göstermektedir.

Elektrikli otomobiller zaman içinde menzil kaybedebilirler mi? Bataryalar zamanla enerji depolama ve dağıtma konusunda daha az verimli hale gelebilir, bu da daha az menzil anlamına gelebilir. Bu düşüşün ne kadar hızlı olacağı, sürücünün alışkanlıkları ve hava koşulları gibi birçok faktöre bağlıdır. Aynı zamanda kullanılan batarya teknolojisi de önemli bir etkendir.

Nissan LEAF, hala üretimde olan en eski seri elektrikli araçlardan biridir ve oran olarak en fazla batarya değişimi yaşayan araçtır. Ancak, bu değişimlerin çoğu, orijinal batarya kimyasının sıcak hava koşullarında hızlı şarj kaybettiğinin tespit edilmesinin ardından Nissan tarafından karşılanmıştır. Bu nedenle daha etkili bir batarya teknolojisine geçilmiştir. Grafikler, bataryanın zaman içinde sunduğu menzilin oldukça istikrarlı olduğunu göstermektedir.

tesla-batarya-omruTesla Batarya Ömrü

Tesla Model S, piyasada bulunan en eski elektrikli otomobillerden biridir. 100 kWh Model S'in batarya bozulma eğrisinin başlangıcının idealize edildiği görülmekle birlikte, daha küçük batarya paketlerine sahip Model S için aynı durumun geçerli olmadığı gözlemlenmektedir. İlginç bir şekilde Model S'in 100 kWh paketinde zaman içinde daha fazla düşüş yaşanmaktadır.

Tesla Model 3, 2018'den bu yana yollarda ve ilk 32.000 km boyunca klasik bir menzil düşüşü göstermektedir, ardından trend dengelenmektedir. 160.000 km sonrasında Model 3'ün 82 kWh paketinde yaklaşık %8,5 oranında bir menzil düşüşü gözlemlenmektedir.

Daha küçük batarya paketlerine ve modern standartlara göre düşük kabul edilebilecek menzillere sahip olan eski BMW i3 batarya paketleri oldukça iyi durumdadır. 22 kWh'lik en küçük paket 2014 yılında ABD'de piyasaya sürüldü, 33 kWh'lik paketler ise 2017 yılında piyasaya sürüldü. Her ikisi de orijinal kapasitelerinin yaklaşık %80'ini koruyarak ortalama 160.000 km yol kat etmektedir.

Güncel modeller olan Hyundai Ioniq 5 ve Ford Mustang Mach-E, yeni olmalarına rağmen elektrikli araç dünyasında büyük ilgi görmüşlerdir. Şu an için uzun vadeli verilere sahip olmasalar da grafikler oldukça olumlu görünmektedir. Ayrıca bu araçların ücretsiz hızlı şarj özelliği sunmaları önemlidir. Hızlı şarjın bataryalara zarar verdiğini söyleyen bazı görüşler olsa da, bu grafiklerden böyle bir sonuç çıkarmak zor görünmektedir.

Elektrikli otomobil üreticilerinin resmi garantileri neler söylüyor? Elektrikli otomobil bataryalarının beklenen kullanım ömürleri hakkında bilgi sahibi olmak için üreticilerin sunduğu garantiye bakmak da faydalı olabilir. Elektrikli araç garantileri, diğer otomobil garantilerine benzerdir, ancak bataryalarla ilgili özel garantiler bu kapsamın dışında olabilir. Çünkü bataryalar çok kritik bir bileşen olduklarından, üreticilerin verdiği garantileri dikkatle incelemek önemlidir.

ABD için standart garanti genellikle 8 yıl veya 160.000 km'dir ve Türkiye'de benzer bir uygulama mevcuttur. Örnekler vermek gerekirse:

  • Tesla, Model 3 için 8 yıl 160.000 km, Model Y için 8 yıl 193.000 km, Model S ve X için 8 yıl 240.000 km garanti sunmaktadır ve bu süre sonunda bataryanın kapasitesinin yüzde 70'inin korunacağını belirtmektedir.

  • Hyundai, 2020'den itibaren bataryanın 10 yıl veya 160.000 km boyunca kapasitesinin %70'ini koruyacağını garanti etmektedir.

  • BMW, 8 yıl veya 160.000 km boyunca %70 orijinal kapasite garantisi vermektedir.

  • VW, benzer şekilde 8 yıl veya 160.000 km boyunca %70 orijinal kapasite garantisi sunmaktadır.

 

Elektrikli Araba Batarya Ömrü Nasıl Uzatılır?

 

Yüksek sıcaklıklardan kaçının: Bataryalar sıcak hava koşullarını sevmezler. Bataryaları serin tutmak, modern araçların çoğunun aktif soğutma sistemine sahip olmasıyla mümkün olur. Bu nedenle, çok sıcak günlerde aracınızı gölgeye park etmek veya şarj etmeden önce aracı soğutmak gibi önlemler almak faydalı olabilir.

Sürekli hızlı şarjdan kaçının: Bataryayı hızlı şarj etmek, lityum iyonlarını hücreler içinde daha hızlı hareket ettiren bir fiziksel süreçtir. Daha yüksek şarj hızları, batarya malzemelerine daha fazla fiziksel stres veya mikro hasar verebilir. Hızlı şarjın tam olarak zararlı olduğu kanıtlanmasa da, gerekmedikçe hızlı şarj kullanmamak faydalı olabilir.

Düşük veya yüksek yüzdelerde şarj etmeyin: Bataryanın ömrü açısından önemli bir faktör, otomobilinizi ne zaman şarj ettiğinizdir. Daha az deşarj derinliği, bataryanın ömrünü uzatabilir. Bu nedenle, aracınızın bataryası yüzde 50'nin altında olduğunda şarj etmek, bataryanın sağlığı açısından en iyi uygulama olabilir. Eğer mümkünse yüzde 30 ila 70 arasında şarj yapmak daha iyi sonuç verebilir.

Yorumlar (0)

    İlk yorumu siz yapın!